top of page

200 lagde festival for 2000

- Sammen er vi sterke, sier Stian Brødsjø. Han er styreleder i Sound of Happiness og varamedlem i Pascal Norge. Akkurat det bekrefter søndagens store festivaldag utendørs i strålende solskinn i Tresse i Kristiansand. For ca 200 festivaldeltagere lagde en strålende opplevelse for om lag 2000 besøkende på Sound of Happiness og Pascal Norge sin felles festival.

Bilde fra finalen på festivalen; fremføringen av stykket "Feen og trærne" av Paco Valls Garcia og Ola Skaare.

Det var første gang Sound of Happiness og Pascal Norge arrangerte en felles festival. Og etter tilbakemeldingene å dømme, ble festivalen en stor suksess.

Solen skinte om kapp med de mange blide fjes på festivalen. Konferansier Lars Espen Rath Vestad, som også er leder i Pascal Norge, oppfordret publikum til å lage noen skikkelige "Tresse-brøl", a´la Holmenkollenbrølet, for å få vekk skylaget som fra formiddagen av svevde over Kristiansand. Og det fungerte. Det tok ikke lang tid før solkremen og solbrillene måtte frem, og det ble en fantastisk dag på festival.

Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre, og Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan holdt åpningstaler, før Pascalmedlem Siri Prestrud spilte en feiende flott marsj på sin klarinett ved åpningen kl 12.00. Og da var festivalen i gang.

Varierte fremføringer

Deltagerne kom som perler på en snor, og det var både enkeltartister, duetter, trioer, rockeband og ballader, dans og skuespill, musikaler og instrumentalister, og ikke minst urpremiére på teaterstykket "Feen og trærne". Sistnevnte teaterstykke kan nærmest ses på som en musikal, da et stort band spilte all musikkenfra scenen, mens skuespillerne og en forteller fremførte historien på plassen foran utescenen.

Teaterstykket er laget av spanske Paco Valls Garcia, Pascalvenn fra Valenciaregionen. Musikken er laget av Pascals egen nestor, Ola Skaare. Alle aktører er mennesker med utviklingshemming eller andre bistandsbehov, og det hele ble øvd inn på lørdag.

Mange sperret øynene opp, og ved et lite blikk rundt omkring blant publikum, var det også svært mange som måtte hente frem lommetørkle og felle mang en rørende tåre blant de mange publikummerne.

- Stemningen var til å ta og føle på. Jeg har vært med på mange store, sterke opplevelser gjennom Pascal. Også dette var et øyeblikk jeg aldri vil glemme, sier Pascal Norges leder, Lars Espen Rath Vestad, om teateroppsettingen. - Budskapene var mange; fred, forsoning, respekt, inkludering og vennskap, sier Rath Vestad.

Kultur gir bedre helse

- Vi har to slagord i Pascal Norge, sier lederen, og forteller at "Kultur for alle!" er ett av de.

- Det andre er "kultur gir bedre helse!". Det er ingen tvil om at deltagelse i kulturaktiviteter generelt gir bedre helse. Vi får folk, som ofte har begrenset fritids- og aktivitetstilbud, opp, ut og frem. Vi gir dem en bedre hverdag, et mer verdig liv. Vi inkluderer dem i samfunnet og beviser at de er mennesker med kvaliteter; de kan, vil og må få bidra i samfunnet, fremholder Pascallederen.

- I tillegg har vi fysisk aktivitet, som også er helsefremmende, sentralt i våre aktiviteter, og folkehelsebegrepet står sterkt i Pascal Norge, sier Rath Vestad. Derfor var også "Friskis og Svettis" med på festivalen, og hadde to, lange innslag fra scenen, hvor både deltagere og publikummere fikk svingt seg med hoppende og sprettende fysiske aktiviteter.

Det var også en egen natursti på det store festivalområdet, med oppgaver og helsebringende aktiviteter av ulike slag, hvor samtlige deltagere fikk både diplom og gullmedalje.

- Sammen er vi sterke

- Vi setter stor pris på vårt gode samarbeid med Pascal Norge, sier Stian Brødsjø. Han er styreleder i Sound of Happiness, og sier han er glad for å spille på hverandres ressurser.

- Det å kunne samarbeide gjør oss bare sterkere. Vi er flere som jobber for felles sak. Dette samarbeidet utvikler oss på alle områder, og det har denne flotte festivalen vært et levende bevis på, sier Brødsjø.

- Vi vil gjerne takke Sound of Happiness for et fantastisk samarbeid. Vi forstår at de står sterkt i Kristiansand og omegn, og sammen skal vi helt sikkert klare å lage andre, gode prosjekter også for fremtiden, sier Pascalleder Lars Espen Rath Vestad. - Sound of Happiness har gjort enormt mye for at denne festivalen skulle bli en realitet. Vi er stolte av å samarbeide med dere, påpeker Rath Vestad, og legger til at det er mange som skal takkes.

- Listen er lang, men i tillegg er det selvfølgelig alle lærere og instruktører, frivillige og assistenter, foreldre og andre familiemedlemmer. Vi kaller de gjerne "gjengen". Det er de som alltid stiller opp og bidrar til fellesskapets beste. Det er sponsorer og bidragsytere på mange plan, som gir, stiller opp, bevilger og i det hele tatt sørger for at det vi holder på med kan realiseres, sier Rath Vestad. Likeledes ønsker han å takke styret i Sound of Happiness og alt nettverk rundt dem, spanske Paco Valls Garcia og Pascals egen Ola Skaare, samt hele familien til Sigrid Thorbjørnsen, som var de som satte i gang prosessen med å få våre spanske venner til festivalen.

- Sigrid kjenner både Sound of Happiness og Pascal Norge svært godt, og hun ble etter hvert også godt kjent med vårt spanske nettverk. Hun ble godt tatt vare på under alle sine besøk i Spania. Det la familien hennes merke til. Så nieser startet å selge vafler i nabolaget i Søgne, for Paco & co måtte komme til Norge. Mor Tsutako sto for maten under det ukeslange oppholdet, søstrene Liv og Turid med familier bidro sterkt, og ikke minst Eirin Syvertsen, sier Pascallederen.

- Det er alle vi, oss, sammen, som står bak denne flotte festivalen og alle de daglige aktivitetene, til beste for våre medlemmer og samfunnet generellt sett, avslutter Pascal Norges leder.

I alt ca 2000 publikummere regnes å ha vært til stede på festivalen.

Både musikere og skuespillere var i aksjon.

Publikum fulgte ivrig med på hva som foregikk på scenen.

Det "sydet" under festivalen.

EKKO fra Fredrikstad var en av mange grupper i aksjon på festivalen i Kristiansand.

Konferansier Lars Espen Rath Vestad.

"Feen og trærne" rørte de mange tilskuerne da dette stykket ble fremført som finalenummer etter en lang festivaldag.

Pascal Norges leder, Lars Espen Rath Vestad (i midten, bak) flankert av sine spanske venner, som alle fikk sin Norge-skjorte.

Glade spanjoler: Fra venstre Iván, Jesús, Jorge, Rafael, Alex, Paco og Marú. De hadde store opplevelser under sitt Norgesbesøk hos Sound of Happiness og Pascal Norge. Takk til hele familien Thorbjørnsen, med Sigrid i spissen, som var aktive initiativstagere til at den spanske delegasjonen kunne komme til Kristiansand under årets festival.

Utsikten bak scenen: Slik så det ut bak den store utescenen i Tresse i Kristiansand. Til tross for strålende sol, var det ingen mennesker der. De var nemlig foran scenen...

Foto: Sigrid Thorbjørnsen, Kjersti Grøtting, Eirin Syvertsen og Lars Espen Rath Vestad

Dersom du har noen fine bilder fra festivalen, kan du gjerne sende de til oss. Bruk e-postadressen post@pascalnorge.no

Fremhevede innlegg:
Siste innlegg:
Søk etter innhold:
bottom of page