top of page

Pascal samler "hele verden" på Gjøvik

Sett av 23. - 30. oktober i kalenderen din! Gjøvik kommune i samarbeid med Pascal Norge arrangerer da verdenskonferansen Arte+! Samtidig blir det to egne festivaldager med Pascal Norge helgen 28. og 29. oktober. Det blir seminarer, forestillinger, utstillinger og mye, mye mer!

Pascal samler alltid mange mennesker. Dette bildet er fra et tidligere arrangement på Gjøvik. (Foto: Sigrid Thorbjørnsen)

Arrangementet på Gjøvik blir en kulturmaraton over mer enn en uke, og det er første gang Arte+ arrangeres i Norge!

- Vi kaller det en gedigen festivaluke på Gjøvik, sier primus motor, Ola Narten Svensen. Han er styremedlem i Pascal Norge og ansvarlig for arrangementet på vegne av Gjøvik kommune.

- Det er alle ved Gjøvik kunst- og kulturskoles tilrettelagte tilbud som arrangerer denne festuken i samarbeid med Pascal Norge. Dette er et stort, internasjonalt arrangement som har kunst i fokus. Men det blir også mye sang, musikk og dans, drama og teater, forteller Svendsen.

Internasjonal uke og nasjonal festival

Han forteller også at Pascal Norge legger sin andre del av sin nasjonale festival til Gjøvik denne helgen. - Del 1 var i Kristiansand i juni. Nå er det duket for Del 2 av festivalen på Gjøvik. Det er vi glade for, sier han, og inviterer grupper til å melde seg på til både seminarer innen kunst, musikk, teater og drama, m.m., samt festivaldagen søndag 29. oktober, som blir en egen forestilling.

Festivaluken er fra 23. - 30. oktober og heter altså Arte+. Arte er spansk og betyr kunst. - Så dette kan oversettes til å bli mye mer enn kunst, stråler Ola Narten Svendsen entusiastisk.

Han håper mange vil være med på denne fantastiske, tilrettelagte kulturuken på Gjøvik.

- Vår tilrettelagte gruppe - Drengestua kunstkafé - vil delta, samt kunstgruppene, kor- og dansegruppen Korpus, gruppen Los Ænsjless med flere. Deltakere / elever innen psykisk helse også. Flere fra våre vennskapskontakter utenlands vil også være med; Spania, Den Dominikanske republikk, Colombia, Haiti, Litauen og USA, for å nevne noen. Det er også aktuelt med besøk fra andre vennskapsland, sier Svendsen.

Alle kan delta

- Vi ønsker å invitere tilsvarende grupper fra norske kommuner, kulturskoler, organisasjoner og foreninger, samt andre frivillige, som kan tenke seg å være med. Det blir workshops hele uken innen kunst, musikk, dans og drama med topp kvalifiserte lærere, instruktører, kunstnere, musikere, dansere og teaterfolk, sier han.

Han nevner blant andre Paco Valls Garcia fra Faula Teater i Spania, Carlos Guerrero fra Arte Sin Fronteras i Colombia, Ola Skaare fra Pascal Norge og Anna Österberg fra Gjøvik kunst- og kulturskole ved kunstgruppene i Drengestua. Det jobbes også med flere profesjonelle ledere.

- Dette er et enormt arrangement. Vi gleder oss veldig, og setter stor pris på samarbeidet mellom Gjøvik kommune og Pascal Norge. Pascal Norge har et gedigent, internasjonalt nettverk, som vi er glade for at kommer til Gjøvik, sier Svendsen entusiastisk.

Spesialskrevet teater- og musikkoppsetting

I forbindelse med festivalen skal det øves inn et eget, spesialskrevet teaterstykke, som heter "Feen og trærne". Det er Paco Valls Garcia fra Spania som har laget selve teaterstykket, mens vår egen Ola Skaare har komponert musikken.

- Arte+ er et stort, internasjonalt arrangement med konferanser, seminarer med mer innen mange ulike kunstfelt. Sist gang ble den arrangert i Colombia. Vi ønsker å vise at alle vil, kan, bør og skal delta på ulike kulturarenaer. Dette er med på å gi alle mennesker et bedre og mer verdifullt liv, på sine egne prinsipper, sier Pascal Norges leder, Lars Espen Rath Vestad. Han sier det er veldig flott at Pascal Norge, sammen med Gjøvik kommune, klarer å samle så mange fra sitt store, internasjonale nettverk til denne konferansen på Gjøvik.

Pascal Norge ivaretar menneskerettigheter

- Å delta i kulturaktiviteter er en menneskerett. Heldigvis er vi mange rundt omkring i verden som bidrar til å skape en bedre hverdag for underprivilegerte mennesker, mennesker med utviklingshemminger og andre bistandsbehov. Behovet er enormt, og vi er stolte over den jobben vi gjør for å få disse menneskene opp, ut og frem - å bevise at de vil og kan, sier Rath Vestad entusiastisk. Han henviser til både gamle og nye "Tusenårsmål", samt FNs barnekonvensjon, når han påpeker at norske myndigheter burde satse langt mer på det blant annet Pascal Norge står for på dette området - både i Norge og i utlandet.

- På Arte+ og Pascal Norges Nasjonale festival på Gjøvik skal vi samle mange mennesker, og sammen skal vi vise hvor verdifulle vi alle er. Vi er mange rundt omkring i verden som står på for at også mennesker med funksjonsheming og utviklingshemming skal få delta i kulturaktiviteter. Det gir mening, smil og glede, samt et langt bedre liv for så mange. Ikke bare brukerne selv, men også familiene deres og samfunnene rundt dem, sier Rath Vestad.

Dersom du ønsker mer informasjon, kan du kontakte arrangementsansvarlig, som er Ola Narten Svendsen på:

e-post ola-narten.svendsen@gjovik.kommune.no

eller mobil 909 40 644

OBS! Her gjelder prinsippet om "først til mølla" ved påmelding. Det er begrenset antall plasser, og påmeldingsfristen er satt til 10. september. Du melder deg på til Ola Narten Svendsen. Se informasjon med oransje skrift ovenfor.

Kommer: Ola Skaare, nestleder i Pascal Norge, kommer og holder musikkurs. Han har også skrevet musikken til teaterstykket som skal settes opp. Dette blir en del av festivalforestillingen søndag 29. oktober. (Foto: Sigrid Thorbjørnsen).

Kommer: Spanske Paco Valls Garcia kommer og holder seminar. (Foto: Sigrid Thorbjørnsen)

Spanske Paco har også laget teaterstykket som skal settes opp, som en del av forestillingen søndag 29. oktober. (Foto: Sigrid Thorbjørnsen)

Her er et bilde fra teateroppsettingen på festivalen i Kristiansand i sommer. (Foto: Lars Espen Rath Vestad)

Pascal sine motto er: "Kultur for alle!" og "Kultur gir bedre helse!". (Foto: Lars Espen Rath Vestad)

Vi skal sprudle av glede, slik vi alltid gjør i Pascal sine aktiviteter. Fargene er en beskrivelse på det, samt samhold. Her fra festivalen på Stange i Hedmark. (Foto: Sigrid Thorbjørnsen)

I Pascal Norge blir man venner på tvers av alle (!) grenser! (Foto: Sigrid Thorbjørnsen)

Bildet over og under: Teater, drama, sang, musikk, kunst...

I Pascal har vi alt!

(Foto: Sigrid Thorbjørnsen)

Fremhevede innlegg:
Siste innlegg:
Søk etter innhold:
bottom of page