Feiende, flott festival!

Pascalfestivalens del 2, som ble arrangert på Gjøvik i forlengelsen av konferansen Arte+ siste helgen i oktober, ble en stor suksess. Det ble en god og lang helg, med både musikk, sang, dans, teater og kunst i fokus.

Ramón og Alejandra fra Colombia i en feiende flott dans på Pascalfestivalen. (Foto: Øistein Norum Monsen)

Det ble både seminarer og sceneopptredener for de mange deltakerne på Pascal Norges nasjonale festival 2017 – del 2. Et godt kobbel av artister, både solister og grupper, band og kor, dansere med og uten rullestol og mange fler fikk vist seg frem for mange publikummere, fra fjern og nær. Stedet var Gjøvikhallen I tidsrommet 27.-29. oktober. Pascalfestivalens del 2 ble arranger av Pascal Norge i samarbeid med Gjøvik kunst- og kulturskole.

Et av høydepunktene var oppsettingen av forestillingen “Feen og trærne”, med musikk av Ola Skaare, mens teaterdelen er skrevet av Paco Valls fra Spania. Denne ble også satt opp på Pascalfestivalens del 1 i samarbeid med Sound of Happiness I Kristiansand i juni. Også da med stor suksess.

Festivalen ble åpnet av ordfører Bjørn Iddberg i Gjøvik kommune, som startet sin tale med å si at han var mektig stolt over å kunne være til stede.

- Dere jobber på et unikt plan med å sette mennesker med utviklingshemming og andre bistandsbehov i fokus. Dere får dem opp, ut og frem, som aktive deltakere i samfunnet generelt - og innen ulike kunstgrener spesielt. Vi på Gjøvik er mektig stolte over det dere gjør. Dere bruker kunst som virkemiddel for å skape integrering i samfunnet. Dette gjør at langt flere får innpass på den kulturelle arena. Det er viktig, og sett i forhold til menneskerettighetene, helt nødvendig, sa ordføren.

Han vinklet seg også inn på konferansen Arte+.

- Dere gjør en jobb mange andre trenger å få vite om. Derfor er denne konferansen spesielt viktig. Dere utveksler erfaringer og lærer av hverandre. Dere har elevene i fokus og jobber ut fra hjertet, sa ordfører Iddberg.

Bjørn Iddberg var også veldig glad for at Gjøvik fikk være vertskap for denne konferansen og årets andre del av Pascal Norges Nasjonale Festival 2017, og han roste samarbeidet Gjøvik har med Pascal Norge.

- Pascal Norge har et stort, internasjonalt nettverk, som vi ser bærer frukter og fronter både oss på Gjøvik og Pascal Norge over store deler av verden. Det ser vi her i dag, og jeg vet at også Gjøvik kommune forrige uke ble frontet i Trygve Lie Gallery, midt på selveste Manhattan i New York. Der var colombianerne til stede og malte en vegg i det kjente galleriet i verdensmetropolen, mens den norske fotografen Sigrid Thorbjørnsen stilte ut bilder av Pascal Norges familiemedlem på en spesialskole i New Jersey. Denne fellesutstillingen heter "Alegria". Navnet kommer fra våre lokale helter "Korpus" sin utveksling med Pascal-nettverkets familiemedlem i Spania, Faula Teater og Paco. At colombianerne var i New York ble gjort mulig takket være at de skulle hit til Gjøvik. De gjorde bare en liten stopp i New York på veien hit. Gjøvik er dermed også en sentral del av verden, uttalte ordføreren stolt.

Alle tre bildene er fra oppsettingen av "Feen og trærne" på Pascalfestivalens del 2 på Gjøvik.

Også rektor ved Gjøvik kunst- og kulturskole, Helge Øye, hadde mange rosende ord å si om Pascal Norge.

- Kunst sprenger grenser. Kunst inkluderer. Kunst skaper fred, og kunst skaper samhold. Det har vi i aller høyeste grad både kunnet se - og ta del i - her på Gjøvik den siste uken, sa Øye.

Han fortalte om viktigheten av aktivitetene som foregår, som festivalen viste en liten del av.

- Jeg er stolt over at Pascal Norge sine alternative undervisningsmetoder har hatt så stor innflytelse på så mange over hele verden - og ikke minst for oss på Gjøvik. Jeg er glad for at Gjøvik og Pascal Norge har et veldig tett samarbeid, noe som bærer frukter både for oss her lokalt og for venner vi har fått i andre land. Pascal Norges nettverk er viktig for oss. Vi lærer av hverandre, og bruker kunnskapen til å skape en bedre og mer meningsfylt hverdag for så mange som trenger det, sa Øye, og la til:

- Pascal Norge jobber under slagordene "kultur for alle!" og "Kultur gir bedre helse!". Det har vi også som basis i vårt arbeid i kulturskolen, og jeg er veldig stolt over at så mange mennesker med ulike bistandsbehov er integrert i kunst- og kulturskolen vår.

- Gjøvik har i mange år hatt samarbeid med flere internasjonale aktører i Pascal Norges internasjonale nettverk, eller Pascal-familien, som de ofte kaller det selv. Det har resultert i at våre elever har hatt besøk fra mange forskjellige land. Det har også ført til at vi har kunnet reise til Den dominikanske republikk, Spania, Island, Colombia og Litauen. Det bærer også frukter lokalt, når også Musikkfolkehøgskolen Viken henger seg på nettverket og sender grupper både til Paco i Spania og Carlos i Colombia, fortalte Øye.

Øye nevnte også viktigheten av at Pascal Norge og Gjøvik kunst- og kulturskole samarbeidet om å gjennomføre Arte+.

- Denne uken har vi hatt deltakere og kunstverk fra både Norge, Spania, Colombia, Den Dominikanske republikk, Litauen, Japan, USA og Argentina her på Gjøvik. Våre elever har fått nye venner på tvers av grenser. Og de har sprengt grenser. Det har vært holdt seminarer i både sang og musikk, dans og rullestoldans, ulike former for kunst og håndtverk, maling og tegning - for å nevne noe. Både torsdag og fredag var dessuten deltakere fra konferansen og opptrådte for over 700 deltakere på Samordningsrådets konferanse i Oslo. Dette gjør at både dere og Gjøvik kunst- og kulturskole blir sett opp til og verdsatt. Så får vi håpe enda flere aktører gjør det samme som dere og oss; setter brukeren i fokus og lar stadig flere ta del i kunstens magiske verden, sa Øye før han avsluttet:

- Vår felles venn Paco fra Spania har et uttrykk som jeg synes er spesielt fint: Det finnes ingen mennesker med begrensninger. Vi har alle muligheter! Det har dere bevist til det hele og fulle!

Her følger en del bilder, som er tatt av fotograf Øistein Norum Monsen. De forteller om mye glede. Se godt på bildene. De forteller mer enn tusen ord, fra en flott Pascalfestival.

En stor takk til Øistein Norum Monsen, for disse flotte bildene!

Fremhevede innlegg:
Siste innlegg:
Søk etter innhold: