top of page

Stort engasjement i Karibia og Latin-Amerika

Pascalfamilien er stor, og engasjementet er like stort "innaskjærs" som "utaskjærs". I oktober var Pascal Norge og Gjøvik kommune sentrale aktører i forbindelse med konferansen Arte+ i Bogotá i Colombia. Dette medførte også et besøk til Den dominikanske republikk, for å følge opp prosjektene der. I tillegg jobbes det aktivt for å lage en stor, internasjonal festival i hovedstaden Santo Domingo i 2023.

Rullestoldans er en av mange aktiviteter som ble presentert på scenen i forbindelse med konferansen "Arte+" i Colombia. (Foto: Pascal Norge)

Ola Narten Svendsen, styremedlem i Pascal Norge, er primus motor i forhold til internasjonale engasjementer i Pascal. Gjennom organisasjonen Vennskap Nord / Sør har flere grupper i Pascal Norge i mange år fått støtte til gjennomføring av internasjonale kulturprosjekter. Dessverre eksisterer ikke Vennskap Nord / Sør lenger, men ved hjelp av andre eksterne bidragsytere har det likevel vært mulig å gjennomføre prosjekter i utlandet.

Formål

- Gjøvik kunst- og kulturskoles avdeling for tilrettelagte kulturtilbud, i tett og nært samarbeid med organisasjonen Pascal Norge, ønsket med denne kulturutvekslingen å gjennomføre et gjenbesøk i Den dominikanske republikk og Colombia, etter at tilsvarende kulturutveksling var arrangert på Gjøvik noen år tidligere, sier Ola Narten Svendsen.

- Vi har langsiktige planer; nemlig å opprettholde våre gode, gjensidige vennskapsbånd landene i mellom, med våre respektive involverte i Den dominikanske republikk, Colombia, Haiti, Spania, Litauen, Island, Sverige og Danmark. Flere land er med i Pascalfamilien, men per nå er det disse som er klare for festival, sier Svendsen entusiastisk. Han håper imidlertid på flere til den store festivalen i Karibia i 2023. Planleggingen er godt i gang.

Svendsen forteller litt om bakgrunnen for dette.

- I midten av oktober 2019 ble det arrangert et stort møte med samarbeidspartnere i Den dominikanske republikk, sammen med Haiti, Colombia og Norge - dette for å videreutvikle tilrettelagte kulturtilbud for underprivilegerte grupper fra land i sør. Kulturarrangementet Arte+ 2019 ble avviklet i Bogotá i Colombia samme måned, med deltakere fra Norge og Gjøviks vennskapsgrupper fra Litauen, forklarer Svendsen.

Kulturfestival

Arte+ er en internasjonal kulturfestival og konferanse tilrettelagt utviklingshemmede og andre med bistandsbehov; barn, unge og voksne. Festivalen inkluderer også fagpersoner, deltakere og elever innen området psykisk helse, sosial nød og fattigdom, samt mennesker fra ulike underprivilegerte grupper i samfunnet.

Med på reisen var også Pascal Norges leder, Lars Espen Rath Vestad. Han forklarer at Arte+ består av kunst, utstillinger, paneldebatter, intervjuer, fagkurs, utdeling av priser og gjennomføring av workshops. Musikkseminarer, konserter og dans står også på programmet.

- Prisvinnerne fra Arte+ på Gjøvik i Norge i 2017 viste sin utstilling innen områdene keramikk, tre og ulike maleteknikker. Fra Norge og Gjøvik vant Wenche Oliv Gullberg med sin installasjon av keramikkfigurer. Denne utstillingen ble ledet av kunstnerisk leder for tilrettelagte kulturtilbud ved Gjøvik kunst- og kulturskole Anna Österberg. Et utsnitt fra utstillingen ble vist i Colombia i forbindelse med Arte+ 2019. Senere ble utstillingen flyttet til et annet galleri i Bogota, sier Rath Vestad.

Norsk delegasjon fra Pascal

Delegasjonen fra Norge bestod av Ingeborg Øyhus Svendsen (deltaker og assistent), Ingunn Molstad (deltaker og assistent på musikkseminarene), Anna Österberg (leder for alle kunstseminarene), Lars Espen Rath Vestad (president i Pascal Norge og leder for musikkseminarene), samt Ola Narten Svendsen (fagleder for tilrettelagte kulturtilbud ved Gjøvik kunst- og kulturskole og prosjektleder for kulturutvekslingen). Fra Litauen deltok Indre Gabrilaityte (deltaker og assistent på kunstseminarene). Spanske Joseba Mercader deltok som prisvinner fra Arte+ 2017 på Gjøvik/Norge.

Kulturutvekslingen i oktober 2019 involverer også organisasjonen AZNAD i Colombia, skolen Ecole Mixte Charles Borromée på Haiti og flere viktige samarbeidsorganisasjoner i Den dominikanske republikk. Litauen, ved spesialskolen «Svetliačiok» i Klaipeda, og trekunstneren, fotografen og musikeren Joseba Mercader fra San Sebastian, som representerte Fundacion Artistas Diversos i Spania, var også med gjennom Pascal Norge.

Alt dette var mulig i forbindelse med at Arte+ ble arrangert i Norge sist gang. Dette var prisvinnerne, som vant tur til Colombia og utstilling på dette arrangementet i Bogotá.

Idéen for arrangementet Arte+ kommer fra Colombia ved organisasjonen "Fundación de Artes sin fronteras" (Kunst uten grenser), Academia de Artes Guerrero (et kunstakademi) og dettes leder og grunnlegger, Carlos Guerrero.

Ola Narten Svendsen forteller at den norske ambassaden i Colombia var tilstede under åpningsarrangementet i Bogota i forbindelse med Arte+ 2019, samt tilhørende konserter.

Festival i 2023

Det planlegges en større internasjonal festival i Karibia, nærmere bestemt i Den dominikanske republikk, der Pascal Norge i samarbeid med Gjøvik kunst- og kulturskoles tilrettelagte avdeling har en sentral rolle.

- Dette er noe vi gleder oss veldig til, avslutter Ola Narten Svendsen.

Ønsker du å vite mer om dette prosjektet, kan du ta kontakt med Ola Narten Svendsen (ola-narten.svendsen@gjovik.kommune.no) eller Lars Espen Rath Vestad (post@pascalnorge.no)

Her kan du se en bildeserie fra prosjektene i Den dominikanske republikk og Colombia, med gjester fra en rekke land gjennom Pascalfamilien:

Dette bildet og de tre under: Fra utstillingen i forbindelse med Arte+ i Colombia. Anna Österberg var ansvarlig for utstillingen. Hun jobber til daglig i Gjøvik kunst- og kulturskole og er en aktiv Pascal-forkjemper. (Foto: Pascal Norge)

(Foto: Pascal Norge)

(Foto: Pascal Norge)

(Foto: Pascal Norge)

Fra musikkseminar, som varte en uke. (Foto: Pascal Norge)

På besøk i Soacha. Grunnlegger Carlos Guerrero til høyre. (Foto: Pascal Norge)

Fra kunstprisutdeling. (Foto: Pascal Norge)

Den norske delegasjonen sammen med representanten fra den Kongelig norske ambassade i Bogotá. (Foto: Pascal Norge)

En av mange festivalplakater i forbindelse med Arte+ (Foto: Pascal Norge)

Gruppeøvelse før den store konserten i Colombia. (Foto: Pascal Norge)

Soacha er en egen by, men regnes også som en forstad til Bogotá. Fattigdommern er enorm, men våre samarbeidspartnere holder gnisten ved like. (Foto: Pascal Norge)

Lars Espen, leder i Pascal, loset flere grupper gjennom en ukes seminar i Colombia. (Foto: Pascal Norge)

Pascal Norges leder, Lars Espen Rath Vestad, og seminarassistent Ingunn Molstad på plass i Colombia. (Foto: Pascal Norge)

Festivalkomiteen samlet, med ledere fra Colombia, Den dominikanske republikk, Haiti og Norge. Festivalen 2023 planlegges. (Foto: Pascal Norge)

Fra møte angående festival i Santo Domingo, Den dominkanske republikk. (Foto: Pascal Norge)

Fremhevede innlegg:
Siste innlegg:
Søk etter innhold:
bottom of page