top of page

Sigrid ser HELE mennesket! -Nå blir det utstilling i Spania og New York

Fotografen Sigrid Thorbjørnsen er en ekte Pascal-venn. For flere år siden ble hun grepet av arbeidet Pascal Norge gjør, og dette har resultert i at hun tok initiativ til en egen bok om teater for mennesker med bistandsbehov. Men det stoppet ikke der. For nå blir det egne fotoutstillinger om arbeidet gjennom Pascal Norge sitt nettverk – både i USA og i Spania.

Sigrid Thorbjørnsen er engasjert i arbeidet Pascal Norge gjør. Hun ser HELE mennesket.

(Foto: Privat)

Sigrids historie i denne sammenhengen er tilfeldige møter mellom mennesker. Mennesker som blir venner. Og etter hvert som vennskapet gror, viser det seg at dette er mennesker som engasjerer seg for å skape et bedre liv for andre.

- Slik traff jeg noen gode ildsjeler i Pascal Norge, sier Sigrid Thorbjørnsen fra Kristiansand.

- Mitt første med Lars Espen Rath Vestad (leder i Pascal Norge, journ. anm.) var i et hus i New Brunswick, New Jersey, hos Anja-Christin Nielsen. Der ble jeg kjent med han, hans engasjement i Pascal Norge, Anjas engasjement i Pascal Norge - USA og deres arbeid, forteller Sigrid.

- Lars Espen fikk meg med til Alcoy i Spania, på en intercambio sammen med Korpus og Faula, som fotograf for Gjøvik kunst- og kulturskole sin utveksling. Min rolle her var å observere, få tak i de gode øyeblikkene og å få gleden inn i fotografiet. Noe som ikke var vanskelig, med denne gjengen mennesker, sier Sigrid entusiastisk.

Siden den gang ble Sigrid med for å fotografere på ulike Pascalfestivaler og andre arrangement, hvor hun gjorde de samme observasjonene.

Glede og samvær

- Jeg opplevde en enorm glede i samværet, utfoldelsen og kreativiteten. Dette førte også til at jeg traff Maru Garcia og Paco Valls fra Spania flere ganger, og etter hvert ble jeg invitert til Spania for å oppleve “Moro y Cristianos”, en kulturfestival i Alcoy, Spania. Flere ganger ble jeg med på Faula teater for å fotografere øvelser, forestillinger og også Paco som lærer, rektor og instruktør.

Paco Valls er en nestor innen teaterarbeid for mennesker med utviklingshemming og andre bistandsbehov. Han er en annen, stor ressursperson i Pascal Norges nettverk, og han har besøkt Pascal og våre arrangementer både i Norge og i utlandet en rekke ganger.

Sigrid forteller at inspirasjonen ved arbeidet til Paco var veldig smittende.

Drivkraft og lidenskap

- Som observatør fikk jeg innblikk i drivkraften, disiplinen og lidenskapen for teater for mennesker med bistandsbehov. Dette var begynnelsen til ideen om boken “Se Hele Mennesket!”. Etter å ha luftet ideen med Paco og Maru, kom turen til å lufte den for Lars Espen, som er leder i Pascal Norge. Han tente på ideen med en gang. Vi søkte Extra Stiftelsen om midler til å få istand denne boken, og midler fikk vi. Boken er et resultat av samarbeid mellom Paco, Maru, Lars Espen og meg selv, sier Sigrid.

- Etter mangfoldige fotografier fra mine besøk i Spania, både av Faula teater og forskjellige festivaler i Alcoy, har dette også utviklet seg til en utstilling som skal holdes i Alcoy april 2018. Da er det mitt utrykk og billedforståelse som gjelder. Dette er mindre dokumentarisk enn bildene fra boken eller Pascal festivalene, forteller Sigrid.

Sigrid røper at utstillingen, som skal holdes i Trygve Lie Gallery på Manhattan i New York, ble unnfanget på en veranda i New Brunswick. Sammen med Anja-Christin Nielsen, som underviser ungdommene på spesialskolen JFK i Newark, begynte de å snakke om ha en fotoutstilling med hennes elever. Denne utstillingen åpnes torsdag 19. oktober.

Verdier og mestring

- Bildene er en påminnelse om Menneskerettskonvensjonen, om verdier, om glede og om å verne om kreativiteten i mennesket. Ingen, absolutt ingen, er kun det en ser. Av og til må en se forbi for å kunne se det essensielle. Det jeg verdsetter med Pascal Norge, er at de inkludere alle inn i disse verdiene. Både i inn- og utland. Med veldig få midler, får de utrettet så enormt mye, påpeker Sigrid.

I samme tråd med Paco Valls sitt arbeid med teater i Spania, underviser Anja-Christin elevene sine med fokus på musikken, og med fokus på mestring. Hun legger ikke listen lavt. Hun spiller blant annet jazz og amerikansk pop, og hennes elever har til og med laget sin egen rap. Samtidig som hun underviser i musikk, får elevene også innføring i den musikkhistoriske biten av det de lærer og fremfører.

- Denne mestringsfølelsen er en fryd å observere. Mange fotografier har endelig blitt til denne utstillingen. Som i musikken, er det bilder i dur og moll, noen høye og noen lave. Noen ganger solo og noen ganger flerstemte. Noen i farger og noen uten, sier Sigrid, og legger til at utstillingen er personlig.

Mennesket i sentrum

- Det er mitt uttrykk og mine bilder. Mine observasjoner og mine valg. Mine følelser om mennesker og fotografiet. Håndtverket og komposisjonene er mine.

- Men jeg må ærlig innrømme at hadde jeg ikke møtt Anja-Christin, hadde jeg ikke møtt Lars Espen, ei heller fått vite om Pascal Norge og deres arbeide. Jeg hadde heller aldri opplevd gleden av å jobbe med Korpus på Gjøvik, Faula i Spania, JFK “kidsa” i Newark. Uten alt dette hadde det rett og slett ikke blitt noe av boken “Se Hele Mennesket!”, utstilling i NYC i oktober 2017 eller utstilling i Alcoy Spania i 2018.

- Jeg er rett og slett heldig, avslutter Sigrid Thorbjørnsen.

Fremhevede innlegg:
Siste innlegg:
Søk etter innhold:
bottom of page